
Czas na gołąbki! Takie jak te za dziecka, które robiła Babcia na specjalne okazje lub bez okazji. Zjedz je sosem pomidorowym, lub wersji dla leniuszka – z ketchupem :p
Gołąbki
Składniki:
-główka kapusty włoskiej
-ryż 400g
-Nielone 400g
-cebula 250g
-borowiki lub inne grzyby suszone 40g namoczone w 700ml gorącej wody
-sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez godzinę, wyjmij je, a wodę z nich wykorzystaj do ugotowania ryżu. Posiekaj grzyby w drobne kawałki.
2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie po moczeniu grzybów z czystą wodą do uzupełnienia.
3. Cebulę podsmaż na patelni na złoto.
4. Grzyby, ryż, cebulę i 400g Nielonego połącz w misce, zagnieć na masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem (warto dodać więcej przypraw, żeby gołąbki nie wyszły jałowe, gdy smaki się przejdą).
5. Liście kapusty zblanszuj w gotującej się w garnku wodzie przez kilka minut.
6. Układaj masę na gołąbki w pojedynczych liściach kapusty, formując w pożądany kształt i zawijając szczelnie w liście kapusty.
7. Gołąbki gotuj na parze przez półtorej godziny.
Sos pomidorowy
Składniki:
-cebula 200g
-czosnek 6 ząbków
-olej do smażenia
-puszka pomidorów lub 400g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
-sól i pieprz do smaku
-szczypta kozieradki
-woda 200ml
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małej ilości oleju. Gdy się zezłoci, dodaj do niej pokrojony w plasterki czosnek i smaż jeszcze 3 min.
2. Dodaj pomidory, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 10 min.
3. Dolej wodę, zagotuj, w razie potrzeby jeszcze dopraw.
4. Zblenduj sos na gładko i przy podaniu polewaj nim gołąbki.
Smacznego!
