✨ Smaczny Newsletter ✨
Podaj swój adres e-mail, aby być na bieżąco z promocjami i nowościami! ✨ Wiemy, że nikt nie lubi spamu, dlatego obiecujemy nie pisać zbyt często.
Świąteczne pierogi z niemięsem Nielonym
Pierogi z Nielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Czyli niecodzienna wersja pierogów, łącząca wspaniały smak smażonych pieczarek z lekko kwaśnymi kiszonymi ogórkami, które doskonale uzupełniają mięsny smak niemięsa Nielonego 

Składniki:

Farsz:

  • Nielone - 400g - 
  • Pieczarki - 200g
  • Cebula - 200g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Sól i pieprz
  • Pół łyżeczki ulubionych ziół
  • Kilka łyżek oleju do smażenia
  • 3-4 ogórki kiszone 

Ciasto:

  • Mąka - 500g
  • Olej - 50ml
  • Sól - duża szczypta
  • Gorąca woda - 250ml

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i drobno pokrój. Posyp je sporą szczyptą soli i podsmaż razem na oleju na średniej mocy palnika. Po chwili dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 3 min. 

2. Czas na Nielone! Dorzuć je na patelnię, rozdrobnij łopatką i regularnie mieszając smaż całość razem około 5-8min, doprawiając porządnie solą, świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi ziołami.

3. W tym czasie przygotuj ogórki kiszone. Pokrój je na drobną kostkę. Gdy farsz na patelni będzie już gotowy, wyłącz palnik, mocno odciśnij w dłoniach pokrojone ogórki z wody i dodaj je do usmażonego farszu. Wymieszaj dokładnie całość.

4. Pora na ciasto. Mąkę, sól i olej rozmieszaj w misce. Dodaj gorącą wodę, wlewając ją równomiernie po całości. Na początku, gdy masa jest bardzo ciepła, mieszaj łyżką, a po chwili wyrób do końca ręcznie. 

5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na minimum 15 min, by „odpoczęło” przed formowaniem pierogów.

6. Gdy ciasto odpocznie, a farsz lekko przestygnie, pierogi są gotowe do lepienia. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je jedną po drugiej na grubość ok 2mm, wykrawając z nich wybranym naczyniem okrągłe kształty. Do każdego z nich nałóż niepełną łyżkę farszu i zalep brzegi.

7. To już ostatni etap, czyli gotowanie pierogów. Zagotuj wodę w garnku o pojemności przynajmniej 3l i wrzucaj do niej pierogi, po kilka sztuk na raz. Odczekaj 1,5 min od momentu wypłynięcia pierogów i wyłów je. Polej pierogi olejem, by uniknąć sklejenia się. Jedz z ulubionymi dodatkami, jak na przykład smażoną cebulką.

Smacznego! 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.