
Czyli niecodzienna wersja pierogów, łącząca wspaniały smak smażonych pieczarek z lekko kwaśnymi kiszonymi ogórkami, które doskonale uzupełniają mięsny smak niemięsa Nielonego
Składniki:
Farsz:
- Nielone - 400g -
- Pieczarki - 200g
- Cebula - 200g
- Czosnek - 4 ząbki
- Sól i pieprz
- Pół łyżeczki ulubionych ziół
- Kilka łyżek oleju do smażenia
- 3-4 ogórki kiszone
Ciasto:
- Mąka - 500g
- Olej - 50ml
- Sól - duża szczypta
- Gorąca woda - 250ml
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i drobno pokrój. Posyp je sporą szczyptą soli i podsmaż razem na oleju na średniej mocy palnika. Po chwili dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 3 min.
2. Czas na Nielone! Dorzuć je na patelnię, rozdrobnij łopatką i regularnie mieszając smaż całość razem około 5-8min, doprawiając porządnie solą, świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi ziołami.
3. W tym czasie przygotuj ogórki kiszone. Pokrój je na drobną kostkę. Gdy farsz na patelni będzie już gotowy, wyłącz palnik, mocno odciśnij w dłoniach pokrojone ogórki z wody i dodaj je do usmażonego farszu. Wymieszaj dokładnie całość.
4. Pora na ciasto. Mąkę, sól i olej rozmieszaj w misce. Dodaj gorącą wodę, wlewając ją równomiernie po całości. Na początku, gdy masa jest bardzo ciepła, mieszaj łyżką, a po chwili wyrób do końca ręcznie.
5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na minimum 15 min, by „odpoczęło” przed formowaniem pierogów.
6. Gdy ciasto odpocznie, a farsz lekko przestygnie, pierogi są gotowe do lepienia. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj je jedną po drugiej na grubość ok 2mm, wykrawając z nich wybranym naczyniem okrągłe kształty. Do każdego z nich nałóż niepełną łyżkę farszu i zalep brzegi.
7. To już ostatni etap, czyli gotowanie pierogów. Zagotuj wodę w garnku o pojemności przynajmniej 3l i wrzucaj do niej pierogi, po kilka sztuk na raz. Odczekaj 1,5 min od momentu wypłynięcia pierogów i wyłów je. Polej pierogi olejem, by uniknąć sklejenia się. Jedz z ulubionymi dodatkami, jak na przykład smażoną cebulką.
Smacznego!