✨ Smaczny Newsletter ✨
Podaj swój adres e-mail, aby być na bieżąco z promocjami i nowościami! ✨ Wiemy, że nikt nie lubi spamu, dlatego obiecujemy nie pisać zbyt często.
Krokiety z Nielonym, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Krokiety z Nielonym, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Święta nie byłyby tym samym bez pierogów i krokietów. W wielu domach na tą okazję przygotowuje się też gołąbki. Te dania, choć są bardzo proste, to jednak też bardzo czasochłonne. Czy właśnie dzięki temu, że przygotowuje się je dość rzadko, tak nam smakują? 

 

Tak się składa, że przygotowaliśmy przepisy na wszystkie te dania do przygotowania z Nielonym. Roślinne Święta nie muszą ustępować w smaku takim tradycyjnym. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im coś pysznego!

 

Krokiety z naszego przepisu bez problemu można przygotować również w wersji bezglutenowej, zmieniając ciasto naleśnikowe na ciasto do obtoczenia krokietów i smażąc wszystkie naleśniki z ciasta cieciorkowego (najlepiej przygotować podwójną porcję tego ciasta na samo smażenie naleśników). Jako panierka świetnie sprawdzą się wtedy pokruszone płatki kukurydziane.

 

Składniki na 6 krokietów:

 

Naleśniki:

-woda 500ml

-mąka 330g

-sól 2g

-olej do smażenia

 

Farsz:

-Nielone 200g 

-pieczarki 100g

-cebula 100g

-suszone pomidory 50g

-czosnek 4 ząbki

-sól i pieprz do smaku

-majeranek 1/2 łyżeczki

-tymianek szczypta

 

Ciasto do zanurzenia zawiniętych krokietów:

-mąka z cieciorki 100g

-skrobia ziemniaczana 15g

-woda 230ml

-sól 1/2 łyżeczki

 

Panierka:

-bułka tarta lub zmielone/rozkruszone płatki kukurydziane

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Zacznij od przygotowania ciasta do zanurzenia krokietów. Jest z mąki z cieciorki, dlatego powinno po połączeniu odstać co najmniej godzinę, a nawet możesz przygotować je dzień wcześniej i przez noc przechować w lodówce. Wszystkie składniki zmiksuj - to tyle

 

  1. Usmaż naleśniki. Tutaj też nie ma większych komplikacji. Wszystko razem zmiksuj i odstaw ciasto na 15 min. Po tym czasie je zamieszaj i zacznij smażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Aby Twoje naleśniki nie były tłuste, możesz nalać trochę oleju do miseczki, maczać w nim kawałek ręcznika papierowego i smarować patelnię cieniutką warstwą tłuszczu. Naleśniki odstaw i przykryj, by nie wyschły. Pora na farsz 

 

  1. Cebulę pokrój w kostkę i umieść na patelni z odrobiną oleju i szczyptą soli. Smaż aż nabierze złotego koloru. Pieczarki posiekaj bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Umieść je razem na drugiej patelni, dodaj do nich sól, pieprz i ulubione zioła i podsmaż do odparowania wody z pieczarek. Gdy będą gotowe, przełóż je razem do dużego naczynia. Nielone delikatnie podsmaż na patelni doprawiając i rozdrabniając większe grudki. Teraz, gdy wszystkie składniki są usmażone, połącz je ze sobą w naczyniu, dodaj pokrojone drobno suszone pomidory i wymieszaj całość. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

 

  1. Czas na zawijanie krokietów! :) Nakładaj porcje farszu na naleśniki i składaj krokiety. Zacznij od zagięcia boków do środka, a później zawiń krokiet do środka w przeciwnym kierunku. Układaj je delikatnie jeden obok drugiego.

 

  1. Zawinięte krokiety zanurz w cieście i obtocz w panierce. Pora na ostatni krok. 

 

  1. Po zapanierowaniu przekładaj krokiety na patelnię z półcentymetrową warstwą rozgrzanego oleju i smaż do zazłocenia z czterech stron.

 

Gotowe! Jest z nimi sporo pracy, ale warto. Chociaż raz w roku!

Krokiety bezapelacyjnie najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

 

Smacznego! 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.