✨ Smaczny Newsletter ✨
Podaj swój adres e-mail, aby być na bieżąco z promocjami i nowościami! ✨ Wiemy, że nikt nie lubi spamu, dlatego obiecujemy nie pisać zbyt często.
Gulasz roślinny i placki ziemniaczane
Gulasz roślinny z plackam ziemniaczanymi

Składniki:

Gulasz:

  • Nielone 400g
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 2 szt (150-200g)
  • czosnek 1/2 główki
  • pieczarki 250g
  • marchewka 3szt (300g-400g)
  • papryczka chilli (bez pestek w wersji łagodnej lub z pestkami w wersji pikantnej)
  • pomidory w puszce 1szt 400g
  • suszone śliwki garść
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • ostra papryka do smaku, w zależności od preferowane ostrości
  • ziarno kolendry 1 łyżeczka
  • sos sojowy 50ml
  • płatki drożdżowe 4 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki (opcjonalnie lub inne zioła)
  • czerwone wino 200ml
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Śmietana sojowa:

  • mleko sojowe, najlepiej niesłodzone 200g
  • olej 150g
  • sok z cytryny 4 łyżki (lub więcej, do smaku)
  • natka pietruszki do posypania 

 

Placki ziemniaczane:

  • duże ziemniaki 1kg
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt
  • natka pietruszki/koperek
  • mąka z cieciorki 100g
  • skrobia ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

1. Zacznij od obrania ziemniaków na placki i starcia ich na tarce na dużych oczkach. Posól je, wymieszaj i przełóż je na durszlak/sito i pozostaw na chwilę do odcieknięcia. W tym czasie przygotuj cebulę - ją również zetrzyj na tarce, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pietruszkę lub koperek drobno posiekaj. Gdy ziemniaki odciekną, lekko je odciśnij (trochę wilgoci w ziemniakach jest potrzebne, chodzi tylko o odciśnięcie jej nadmiaru, jeśli pyrki będą bardzo mokre) i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Zamknij szczelnie lub zawiń folią spożywczą (najlepiej, żeby folia dotykała ziemniaków by nie ściemniały). Odstaw do lodówki na czas przygotowania sosu.

2. Czas na gulasz! Umyj warzywa. Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w sporą kostkę, pieczarki i czosnek w plasterki. Chilli przekrój wzdłuż, aby oczyścić je z pestek, jeśli nie chcesz ich użyć lub zostaw pestki i tylko pokrój papryczkę w cienkie plasterki, jeśli wolisz gulasz w wersji pikantnej. Teraz standardowo - podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju. Gdy się lekko zezłocą, dodaj pokrojoną paprykę, chilli, marchewkę i pieczarki. Zwiększ moc palnika pod patelnią i często mieszając podsmażaj całość. Gdy wszystkie warzywa będą rumiane, dodaj do nich przyprawy i zioła, pokrojone na kawałki suszone śliwki, płatki drożdżowe i czerwone wino. Jednocześnie na osobnej patelni podsmaż krótko Nielone i gdy stwardnieje i utworzą się lekko przysmażone grudki, dodaj je do gulaszu. Odczekaj aż alkohol z sosu odparuje, a następnie dodaj pomidory z puszki i sos sojowy. Wymieszaj i duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Gulasz gotowy :)

3. Aby przygotować śmietanę sojową umieść napój sojowy i olej w wysokim naczyniu. Dodaj sok z cytryny i zblenduj całość blenderem aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj więcej oleju (zagęści śmietanę) lub soku z cytryny.

4. Placki ziemniaczane układaj na patelni łyżką i smaż z dwóch stron na centymetrowej warstwie oleju aż będą rumiane. 

5. Gdy wszystkie elementy są gotowe, podawaj placki z gulaszem, śmietaną i posyp świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.