To jest to danie, które sprawia, że Ci miło i przyjemnie. Danie serowe, z pysznym makaronem i soczystymi kawałkami Nielonego w środku. Równie pyszne zaraz po przygotowaniu jak i w kolejnych dniach po odgrzaniu. Koniecznie spróbuj!
Lasagne – przepis na 6 porcji (piekliśmy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20cm na 30cm)
Składniki:
-ser wegański, ilość według uznania, u nas to 200g startego w wiórki sera
-wegański makaron do lasagne, u nas to 200g świeżego makaronu, ale makaron do lasagne występuje w różnych formach i wymiarach, więc dobierz go odpowiednio do formy, w której będziesz piec lasagne. My ułożyliśmy 5 warstw makaronu z 5 szt. płatów, bo miały idealnie wymiar naszego naczynia. Jeśli masz makaron mniejszy od powierzchni Twojej formy, możesz do jednej warstwy makaronu wykorzystać kilka płatów.
Na wegański sos beszamelowy:
-mąka pszenna 5 łyżek
-olej 100ml
-mleko owsiane 1l (lub inne mleko roślinne, najlepiej niesłodzone)
-gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
-sól 1 łyżeczka
-pieprz mielony 1/2 łyżeczki
-płatki drożdżowe 3 łyżki
Na wegański sos pomidorowy z Nielonym:
-Nielone 200 g
-2-3 łyżki oleju do smażenia
-cebula 150 g
-czosnek 5 ząbków
-garść świeżych listków bazylii lub łyżeczka suszonej bazylii
-liście laurowe 2 szt.
-2 średniej wielkości marchewki
-seler naciowy 150g
-krojone pomidory w puszce 2 szt. (łącznie 800g)
-sól i pieprz do smaku – lepiej więcej niż mniej
Sposób przygotowania:
Zaczynając od makaronu: możesz go przed zrobieniem lasagne podgotować kilka minut w osolonej wodzie dla pewności, że będzie miękki, lub tak jak my – nie gotować go wcześniej, jednocześnie nie redukując zbyt mocno sosu pomidorowego, by makaron podczas pieczenia zmiękł dzięki wilgoci z sosów.
1. Przygotuj warzywa do sosu pomidorowego. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, a seler naciowy pokrój w plasterki o grubości ok 5mm. Bazylię drobno posiekaj.
2. Cebulę wrzuć na patelnię, posól, dodaj do niej liście laurowe i podsmaż wszystko razem na średniej mocy palnika na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), mieszając.
3. Gdy cebula się zezłoci, dodaj do niej czosnek i podsmaż jeszcze razem przez ok. 3 min.
4. Dodaj do cebuli i czosnku marchewkę i seler naciowy. Podduś warzywa razem na patelni przez około 8 minut, często mieszając. Najlepiej przykryj w tym czasie patelnię pokrywką.
5. Gdy marchewka i seler zmiękną, wyjmij liście laurowe i wyrzuć. Dodaj pomidory z puszek, dopraw solą i pieprzem, dorzuć bazylię i gotuj wszystko razem tak długo, aż całość dobrze połączy się i powstanie spójny sos. Pomidory powinny się lekko rozgotować. Gotuj sos tak długo, jak bardzo chcesz go zredukować (przy ugotowanym wcześniej makaronie, możesz zredukować sos bardziej, by lasagne nie była zbyt mokra, a przy surowym makaronie najlepiej gotować sos tylko do momentu zmięknięcia pomidorów, żeby w lasagne nie zabrakło wilgoci).
6. Gdy sos osiągnie pożądaną przez Ciebie konsystencję, zdejmij go z palnika i odstaw na bok. Dodaj do niego Nielone, rozdrabniając je w dłoniach w grudki i delikatnie wymieszaj, by zachować w sosie większe kawałki Nielonego.
7. Czas na wegański sos beszamelowy. Przygotuj zasmażkę z mąki i oleju. Olej i mąkę umieść na patelni i na małej mocy palnika, ciągle mieszając, podsmaż przez 2-3 minuty.
8. Gdy tylko mąka zacznie zmieniać kolor (nie chcemy, żeby się zezłociła!), wlej na patelnię około 150ml mleka roślinnego, ciągle mieszając, a gdy rozmieszasz je z mąką, dolej resztę mleka i zagotuj sos, nie przestając mieszać. Gotuj aż się zagęści. Powinien wyjść gładki i jasny sos o gęstości śmietany/ciepłego budyniu. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj całość i odstaw.
9. Przyszedł czas na złożenie lasagne! Polecamy kierować się zasadą, że każda warstwa makaronu ma mieć pod sobą i nad sobą warstwę sosu beszamelowego. W ten sposób, w naszym przypadku, wykorzystując 5 warstw makaronu, było tak:
a) 100ml sosu beszamelowego rozsmarowanego na dnie formy
b) makaron
c) 100ml sosu beszamelowego rozsmarowanego na makaronie
d) 1/4 sosu pomidorowego z Nielonym, rozsmarowanego na sosie beszamelowym
e) garść tartego sera wegańskiego rozsypana na sosie pomidorowym
f) 100ml sosu beszamelowego
g) makaron
h) 100ml sosu beszamelowego
i) 1/4 sosu pomidorowego z Nielonym
j) garść tartego sera wegańskiego
Itd.. aż do ostatniej warstwy makaronu, którą pokryliśmy na górze całym pozostałym sosem beszamelowym i posypaliśmy wegańskim serem.
Lasagne piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Najlepiej przez pierwsze 30 minut w naczyniu pod przykryciem i ostatnie 15 minut ze zdjętą pokrywką.
Najlepiej kroi się lasange, gdy trochę przestygnie. Polecamy podawać ją ze świeżymi ziołami, i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!