WYTRAWNE ROLLSY Z NIELONYM ®
Wytrawne rollsy z roślinnym mielonym to idealny przepis na łatwą w przygotowaniu i niesamowicie pyszną wege przekąskę. Zostań kulinarną gwiazdą spotkania z rodziną lub znajomymi! Zachwyć wszystkich połączeniem mięciutkiego ciasta drożdżowego z wytrawnym wegańskim farszem.
Porcja: 15 rollsów
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia (30 minut)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- ⅔ szkl. mleka roślinnego
- 15 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- ⅓ szklanki oleju
- duża szczypta soli
Składniki na farsz:
- Nielone® na bazie soi 1 op.
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- garść startego sera wegańskiego
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
Przygotowanie:
Zrób zaczyn - rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstaw na 15 min. Do dużej miski wsyp mąkę i sól.
Następnie dodaj zaczyn drożdżowy i olej. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ścierką i pozostaw na około godzinę
w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanej patelni. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj Nielone®
i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dopraw i wymieszaj. Na koniec dorzuć szpinak i ser. Gdy szpinak się skurczy,
farsz jest gotowy. Odstaw go do ostygnięcia.
W tym czasie podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na dwie części i rozwałkuj je na kształt kwadratu. Rozsmaruj
dokładnie farsz na ciastach, nie zapominając o krawędziach. Zwiń każde ciasto w rulon, a na następnie pokrój na
kawałki (około 3 centymetrowe). Rollsy wyłóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez około 30 minut.
Cieplutkie smakują najlepiej, smacznego! 😊
P.S. Kimchi mówi, że są 10/10 👇