✨ Smaczny Newsletter ✨
Podaj swój adres e-mail, aby być na bieżąco z promocjami i nowościami! ✨ Wiemy, że nikt nie lubi spamu, dlatego obiecujemy nie pisać zbyt często.
Wegańskie Tagliatelle cytrynowo-śmietanowe z Kurakiem Roślinnym
Tagiatelle cytrynowo-śmietanowe z Kurakiem Roślinnym

TAGLIATELLE CYTRYNOWO-ŚMIETANOWE Z KURAKIEM

Ilość porcji: dla 3 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 180 g Kuraka Roślinnego w kawałkach (1 opak.)
  • 180 g roślinnej śmietany PLANTON Creamo 18% (1 opak.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • ½ cytryny
  • ⅓ szklanki roślinnego sera typu parmezan
  • około 6 gniazdek makaronu tagliatelle
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek i podsmaż na odrobinie oleju, aż się ładnie przyrumieni (najlepiej wybrać do tego głębszą patelnię, żeby zmieściła się w niej reszta składników). W międzyczasie przygotuj wodę na makaron (dobrze osoloną!).
Zalej podsmażony czosnek bulionem, dodaj startą skórkę z połowy cytryny oraz dwie łyżki soku z cytryny.
Teraz czas na śmietanę. Za pomocą silikonowej szpatułki przełóż dokładnie całość na patelnię. Przemieszaj, a następnie wsyp parmezan.
Gdy ser się rozpuści, całość powinna zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji (gdyby sos wyszedł jednak zbyt gęsty, można rozrzedzić go wodą z gotującego się makaronu).
Dodaj do sosu posiekaną bazylię, dopraw pieprzem, słodką papryką i kurkumą (wystarczy szczypta - chodzi tylko o podkręcenie żółtego koloru). Jeśli chodzi o sól, najlepiej jest samemu spróbować i ocenić, czy jest potrzebna, bo już sam bulion nadaje słonego smaku.
Teraz zostało jedynie dorzucić Roślinnego Kuraka i ugotowany makaron. Całość wymieszaj dokładnie, by żadna wstążka makaronu nie została sucha!

Voilà, gotowe. 👌 Smacznego! -> Kliknij i zamów Kuraka Roślinnego w kawałkach

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.