Jesienią, gdy letnie świeże smaki odsuwają się na bok, pojawia się ONA…
Brukselka!
Ostatnio nie mamy zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni, to chyba ten czas w roku. Z tego powodu bazujemy w codziennym gotowaniu na prostych i szybkich przepisach do zrobienia w 20 min - jak na przykład to kaszotto z Nielonym i brukselką. Ten przepis może przydać Ci się w okresie "zalatania".
Składniki na 4 porcje:
-Kasza pęczak, 2 woreczki lub 200g
-Nielone 200g
-Czosnek 4 ząbki
-Brukselki, ilość według preferencji, u nas 700g
-Sól, pieprz
-Tymianek świeży lub suszony lub inne ulubione zioła
-100ml białego wina (opcjonalnie, ale polecamy!)
-Natka pietruszki
-Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Brukselki umyj, oczyść z zewnętrznych liści, jeśli jest taka potrzeba i gotuj w mocno osolonym wrzątku przez 6 min. Odcedź.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię, wrzuć na nią Nielone (nie musisz używać tłuszczu do smażenia) i lekko podsmaż, rozdrabniając je łopatką na drobne kawałki. Od razu dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodaj do tego ugotowaną kaszę. Całość dopraw solą i pieprzem, ulubionymi ziołami, np. tymiankiem. Jeśli chcesz użyć wina, to jest moment by je dodać. Po dodaniu wina, powinno ono odparować, by został tylko jego aromat, więc podsmaż całość jeszcze krótką chwilę.
- Brukselki również możesz podsmażyć, by utworzyć na nich karmelową skórkę, lub pominąć ten krok.
- Nakładamy na talerze! Nałóż kaszotto, a na nim brukselki. Skrop całość oliwą z oliwek dobrej jakości i posyp dużą ilością natki pietruszki. Gotowe!
To jeden z tych przepisów, które sprawdzają się do zrobienia bez specjalnego przygotowania - o ile masz w lodówce Nielone.
Smacznego!