W letnie upały bardzo polecamy mielone w najbardziej klasycznej i szybkiej wersji – z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Super sprawą jest też sałatka ziemniaczana na zimno!
Przepis na 2 porcje
Składniki:
-Nielone 200g
-Cebula biała 50g
-Mały ząbek czosnku
-Cebula i czosnek w proszku
-Sól i pieprz
-Mała szczypta kozieradki
-Ulubione zioła
-Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przełóż Nielone do miski. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przyciśnij przez praskę i dodaj je do Nielonego. To już prawie koniec. Dosyp drobną szczyptę kozieradki. Czas na sól i pieprz – nie oszczędzaj ich sobie! Najbardziej polecamy doprawić mielone ulubionymi ziołami. My najchętniej sięgamy po tymianek, rozmaryn i ziarno kolendry.
2. Teraz wystarczy, że rozmieszasz wszystko dokładnie ręką, ulepisz kulki kotletów i lekko je spłaszczysz. Jeśli nie unikasz glutenu, to jest moment na obtoczenie kotletów w bułce tartej, ale my w naszej leniwej wersji to pominęliśmy.
3. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i smaż na nim kotlety na średniej mocy palnika po około 3 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. GOTOWE!
Smacznego!