Quiche to takie danie, do którego chyba nie każdy jest na początku przekonany, ale jednak po spróbowaniu każdemu smakuje. Jeśli kochasz quiche lub jeszcze o tym nie wiesz – wypróbuj nasz przepis na jesienną wytrawną tartę z Nielonym!
Przepis na formę o średnicy 24cm (6-8 porcji)
Składniki:
Na ciasto:
-Mąka 300g
-Sól 4g
-Margaryna wegańska 200g (w temperaturze pokojowej)
-Zimna woda 120ml
-Starty ser wegański garść (opcjonalnie)
Na płynny farsz:
-Tofu 200g
-Mleko roślinne 250ml
-Kurkuma 1/2 łyżeczki
-Czarna sól 2 łyżeczki
-Pieprz mielony 1/3 łyżeczki
-Czosnek granulowany 4 łyżeczki
-Płatki drożdżowe 4 łyżki
Stała część farszu:
-Cebula 200g
-Grzyby leśne lub pieczarki, u nas kanie 200g
-Sól 1 łyżeczka
-Olej 2 łyżki
-Ząbki czosnku 3 szt.
-Suszone pomidory krojone 10 szt.
-Szpinak baby 125g
-Nielone 200g
-Ser wegański starty 100g
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie na gładką i elastyczną masę. Formę do pieczenia wyłóż papierem (my piekliśmy w tortownicy i papier wyłożyliśmy tylko na spód).
2. Wgnieć ciasto w formę dłońmi i uformuj w kształt równego spodu o wysokości rantu ok 7cm. Ponakłuwaj spód widelcem schłodź w lodówce przez minimum 30min, a w tym czasie przygotuj farsz.
3. Po schłodzeniu spodu, upiecz go w 200 stopniach przez około 15 min do zezłocenia i wyciągnij go do ostygnięcia. Możesz na ten czas wyłączyć piekarnik (dobrze jest zaczekać, aż spód przestygnie, przed wylaniem na niego farszu – dzięki temu spód pozostanie chrupiący).
4. Pora na farsz! Składa się on z części płynnej i stałej. Zaczynamy od tej płynnej. Wszystkie składniki potrzebne do tej części farszu zblenduj w kielichu blendera lub blenderem ręcznym.
5. Część stała farszu wymaga nieco więcej pracy. Cebulę pokrój w kostkę, a oczyszczone grzyby, czosnek i suszone pomidory w plasterki. Podsmaż cebulę i grzyby na patelni z olejem i solą. Gdy zaczną się złocić, dodaj do nich czosnek, suszone pomidory i liście szpinaku. Zaczekaj aż szpinak się skurczy, a nadmiar wilgoci z patelni odparuje i wyłącz palnik.
6. Teraz potrzebujesz piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Płynną część farszu połącz z podsmażonymi składnikami i wegańskim serem, zachowując część sera do posypania na powierzchni quiche. „Pokrusz” do tego surowe Nielone i delikatnie wymieszaj wszystko ze sobą. Najlepiej będzie, gdy zostawisz drobne grudki Nielonego w całości, nie rozdrabniając ich całkowicie.
7. Wylej cały farsz na podpieczony i wystudzony wcześniej spód quiche. Piecz w 180 stopniach przez około 45 min, aż cała masa będzie ścięta a powierzchnia się przyrumieni.
Quiche świetnie smakuje ze świeżymi dodatkami jak np. sałatka z rukoli z warzywami, czy pomidorki koktajlowe.
Smacznego!