Choć to wersja wegańska, jedząc je, mieliśmy wrażenie, że było w nim wiele dobrych rodzajów sera. Takie magiczne i głębokie smaki kryje w sobie jesień!
Składniki:
-Nielone 200g
-Ryż arborio do risotto 200g
-Dynia hokkaido 450g
-Maślaki 100g (albo 30g suszonych grzybów, namoczonych w wodzie lub w ostateczności 100g pieczarek)
-Olej 50ml
-Cebula 200g
-Czosnek 6 ząbków
-Białe wytrawne wino 150ml
-Bulion warzywny 1l (u nas tym razem szybka wersja oszukana – 1l wody z dodatkiem sproszkowanych pomidorów, kozieradki, granulowanego czosnku i cebuli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, kurkumy i soli – szczypta wszystkiego i powstaje smaczny oszukany bulion w wersji ekspresowej). Jeśli Twój bulion nie zawiera pomidorów, to dla wykorzystania ich smaku umami, polecamy dodać do risotto jednego pokrojonego w kostkę pomidora.
-Liście laurowe 3szt.
-Tymianek, kilka gałązek świeżego lub szczypta suszonego
-Płatki drożdżowe 3 łyżki
-Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania warzyw. Dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż z miąższu z pestkami. Następnie pokrój ją najpierw na plasterki, a później w drobną kostkę (optymalnie 1 cm x 1 cm). W podobną kostkę pokrój cebulę, a czosnek i oczyszczone grzyby w plasterki.
2. Nielone dopraw według swoich preferencji (wystarczy solą i pieprzem) i podsmaż lekko na patelni bez dodatku oleju. Gdy będzie gotowe, odstaw je na bok, bo użyjemy go dopiero później.
3.. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć na nią pokrojoną cebulę z liśćmi laurowymi i smaż, aż lekko się zeszkli. To jest moment na dodanie jednocześnie czosnku, grzybów i ryżu, które też mają się lekko podsmażyć (3-5min).
4.. Do podsmażonych składników dodaj białe wino. Większość z niego powinna odparować, część wchłonie ryż. Dodaj tymianek, płatki drożdżowe, sól i świeżo mielony pieprz. Gdy wino się zredukuje, zacznij zabawę z bulionem.
5. Wlewanie bulionu powinno trwać 20-30min. Wlewaj bulion po około 150ml i czekaj z kolejnym wlaniem, aż poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż, często go mieszając. Więc – wlej, mieszaj, wchłonęło się? Znów wlej, często mieszaj itd., aż wykorzystasz prawie cały bulion. Przed wlaniem przedostatniej lub ostatniej części bulionu, dodaj na patelnię usmażone wcześniej Nielone, wymieszaj i kontynuuj wlewanie bulionu do końca, aż danie na patelni pięknie się połączy, będzie gęste, lepkie i aromatyczne.
6. Na koniec możesz spróbować znaleźć w risotto i wyrzucić liście laurowe. Gotowe risotto świetnie smakuje podane ze świeżym tymiankiem lub rozmarynem i orzechami.
Smacznego!