PULPECIKI ROŚLINNE W SOSIE ŻURAWINOWYM
Wegańskie pulpeciki inspirowane amerykańskimi meatballsami to przekąska, która już niejednokrotnie grała pierwsze skrzypce na naszych imprezach. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, idealnie mięciutkie i oblane słodką żurawiną. Musisz wypróbować!
Porcja: około 16 sztuk pulpecików
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia (30 minut)
Składniki:
- Nielone® - roślinne mielone na bazie grochu 1 op.
- biała cebula
- ząbek czosnku
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka słodka
- ok. 3 gałązki natki pietruszki + odrobina do posypania
Przygotowanie:
Do miski dodaj Nielone®, bułkę tartą, mleko i przyprawy. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki posiekaj drobno i dorzuć do reszty składników. Wymieszaj masę (najłatwiej będzie zrobić to ręką) i uformuj z niej kuleczki. Jeśli czujesz, że masa jest zbyt mokra i klejąca, dodaj więcej bułki tartej. Ułóż uformowane kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop delikatnie olejem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C, aż pulpeciki będą widocznie zarumienione.
Jeśli chodzi o sos żurawinowy, możesz oczywiście zrobić go samodzielnie. My wybraliśmy szybsze rozwiązanie i kupiliśmy gotowy sos żurawinowy z dobrym składem. Znajdziesz taki na półce z dżemami i powidłami. Możesz po niego skoczyć do sklepu sieci Carrefour - tam od razu znajdziesz nasze Nielone®!
Upieczone wege meatballsy przełóż do naczynia, obtocz obficie w sosie żurawinowym i posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
PS. Od niedawna w naszym sklepie internetowym możesz kupić Nielone® Pulpeciki Roślinne czosnkowo-ziołowe. Już doprawione i uformowane, idealnie sprawdzą się w niejednym daniu głównym. Sprawdź koniecznie! 👉 Pulpeciki Roślinne czosnkowo-ziołowe