
Czyli bardzo proste klasyczne danie libańskie bazujące na mięsie mielonym, a u nas na Nielonym. Te obsmażone pałeczki z dużą ilością ziół i przypraw doskonale sprawdzą się na imprezę, podane z autorskim dipem, albo jako główny element obiadu. Zresztą – są tak smaczne, że można jeść je w każdej formie.
Składniki:
-Nielone 400g
-cebula 100g
-czosnek 4 ząbki
-kozieradka 2g/szczypta
-papryka wędzona 4g
-papryka słodka 4g
-pieprz 2g/szczypta
-sól 4g
-kmin rzymski 4g
-cynamon – mała szczypta
-pieprz cayenne – mała szczypta
-obowiązkowe zioła: natka pietruszki, liście kolendry, liście mięty –
duża garść każdego z nich, możesz tu poszaleć! Minimum 5g z każdego rodzaju będzie optymalnie.
-jeśli chcesz podkręcić mocniej smaki, możesz dodać jeszcze cebulę i czosnek w proszku lub więcej swoich ulubionych przypraw
-długie wykałaczki do szaszłyków
-olej do smażenia koft na patelni
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Zioła posiekaj. To już koniec skomplikowanych czynności!
2. Nielone wymieszaj ręką w misce z cebulą, czosnkiem i ziołami, dodaj do nich pozostałe przyprawy i dokładnie wyrób ręką, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Już prawie kończysz!
3. W dłoniach odmierzaj porcje masy. Dobieraj taką ilość, jak duże chcesz mieć kofty. Formuj masę w dłoniach w ścisłe wałeczki lub spłaszczone kulki i przebij je wzdłuż długą wykałaczką. Wykorzystaj w ten sposób całą masę.
4. Czas na smażenie! Rozgrzej dużą patelnię, wlewając na nią cienką warstwę oleju. Na średniej mocy palnika obsmaż kofty z czterech stron, przez około 3 minuty na każdej z nich. Przenoś je delikatnie, żeby nie spadły z patyczków. Jeśli wykałaczki okażą się dłuższe niż średnica Twojej patelni, możesz je zawsze przeciąć lub złamać.
5. Gotowe. Jako danie główne polecamy kofty z bogatym paprykowym sosem, kaszą bulgur i tabbouleh lub świeżą sałatką.
Smacznego!